Szorongó érzésed van? Gyakran félsz? Rendszeresen kitör Rajtad a pȧnik? Itt az ȧjurvédikus vȧlasz,hogy mit tegyél ennek leküzdésére!

A Charaka Samhita azt mondja, hogy a test és az elme egyarȧnt felelôs az egészségért és a betegségekért. A lélek és a test harmónikus  interakciója teljes jólétet eredményez.

Az ȧjurvéda úgy véli,hogy a fiziológia és a pszychológia összefonódik és elvȧlaszthatatlanok egymȧstól és minden betegség kezelésében foglalkozni kell velük. Minden beteg mȧs és mȧs kezelést igényel a gyógyulȧs eléréséhez minden szinten.

Mi a szorongȧs és a félelem?

A szorongȧs és a félelem normȧlis érzelmek és elengedhetetlenek a túlélésünkhöz. A történelem elôtti idôkben a szervezetnek szüksége volt adrenalinra, hogy  harcoljon vagy versenyezzen a dzsungelben.Ha azonban az ȧllatot megölték vagy biztonsȧgos helyet talȧltak a test normȧlis let. Ma mȧr nem harcolunk a tȧmadóval és nem kell futnunk kilométereket,hogy biztonsȧgban legyünk, mégis hajlamosak vagyunk idegeskedni. A szorongȧs és a félelem akkor vȧlik problémȧvȧ, amikor az ember intenzìven és szüntelenül elkezd aggódni a mindennapi élethelyzetek miatt.

A túl sok szorongȧs és félelem pȧnik okokból erednek,de különbözôen nyilvȧnulnak meg. A tünetek közé tartoznak :a szìvdobogȧs, a légszomj, fejfȧjȧs, fȧradtsȧg, remegés és az ȧlmatlansȧg.

A pȧnikrohamok hirtelen jelentkeznek és egy idô utȧn elmúlnak, de a szorongȧsos- félelem kitörési rohamok utȧn a szorongȧs és a félelem érzései nem múlnak el teljesen ésbȧrmikor újra kitörhetnek ezek a rohamok.

Aa orvosok úgy véli, hogy a genetika, a hormonȧlis egyensúly hiȧny, az endokrin rendellenességek, a szmélyiségtipus, a tȧrsadalmi okokok, és a kȧbìtószerfüggôség lehetnek a kivȧltó okok.

Az ajurvédȧban Chittodvege néven ismert a szorongȧs,a félelem és a pȧnik, amelyek a Vata dosha felborulȧsȧnak eredményei. Minden dosha hatȧssal van a mentȧlis egészségre. A felfokozott Vata szorongȧst, félelmet vagy pȧnik rohamot -,a felfokozott Kapha depressziót -, a felfokozott Pitta pedig haragot okoz. A Vata megnyugtatȧsa segìt a szorongȧsok vagy a félelmeink illetve a pȧnik rohamunk leküzdésében.

Hogyan gyógyìtja az ȧjurvéda a szorongȧst ?

A szorongȧsos zavar ȧjurvédikus kezelése magȧba foglalnȧ a súlyosbodó pranavata visszaszorìtȧsȧra és a sattva guna növelését, amely az önmegvalósìtȧs és az önkontroll lévén stabil és békés elmét, valamint az étrend és az életmód megfelelô megvȧltoztatȧsȧt irȧnyozza elô.

Ājurvédikus jótanȧcsok

1, Amikor csak lehet élvezzük a friss levegôt és a napsütést

2, Masszìrozzuk be a halȧntékunkat és a homlokunkat szezȧm olajjal

3, Naponta végezzük el az Abhyanga önmasszìrozȧst

4,Lefekvés elôtt igyunk egy pohȧr tejet sȧfrȧnnyal és mézzel, hogy megnyugtassa a vata doshȧt.

5, Végezzünk jóga légzôgyakorlatokat

 Ājurvédikus diéta

Együnk meleg ételeket

Kerüljük a szȧraz ételeket,mint a pattogatott kukorica vagy a chips

Fogyasszunk gyakrabban céklȧt, karfiolt, édesburgonyȧt, csemegekukoricȧt, sütôtök és retket.

Ehetünk hüvelyeseket is,mint a moong bab, a galambborsó vagy a vesebabot,de ezeket alaposan meg kell fôzni.

Tartsunk otthon tejet, olvasztott vajat ( Ghee)  és ìrót,mert ezek fogyasztȧsa igen nagy segìtségünkre lehetnek

Kerüljük a koffein tartalmúitalokat ,mint a kȧvé és a Red Bull

Ugyancsak kerülni kell a mesterségesen szìnezett szénsavas üdìtôket ,mint a Fanta,a Sprite…

Lehetôleg ne fogyasszunk rȧntott ételeket és mélyhûtött ételeket.

Igyunk meleg vìzet naponta többször is.

                Légzőgyakorlat pánikroham esetére



Érzelmi megrázkódtatás hatására a légzés felszínessé válik, és a mellkasban megy végbe (mellkasi légzés). Az alábbi módszerrel azonban helyreállítható a természetes légzés, sőt a nyugalom és a lelki egyensúly is. Az itt ismertetett gyakorlattól különösen jó eredmény várha­tó pánikroham esetén, de bármely más stresszhelyzetben is alkalmazható.

  • Kilégzéssel kezdje. Hosszú sóhajtással engedje ki a levegőt. Utána lassan szívja tele a tüdejét, érezve, ahogy a mellkas és a has határán lévő rekeszizom kitágul. Sóhajtás kíséretében ismét foko­zatos kilégzés következzen.
  • Újra vegyen nagy levegőt. Érezze, ahogy a mellkasa emelkedik és kitágul. Utána rögtön eressze ki a levegőt, de ne siesse el. A kilégzésnek valamivel tovább kell tartania, mint a belégzésnek.
  • Ismételten lassú belégzés következik. Törekedjen a hasi légzésre: a belélegzett levegő mélyen lefelé, a rekeszizom felé áramoljon. A has emelkedjen meg és táguljon ki, miközben a tüdő megtelik oxigénnel. A levegőt egy pillanatra se tartsa benn, hanem máris engedje ki, lassú sóhajtással.
  • Kis szünet után újra vegyen mély levegőt, érezve, ahogy a has tágul. Végül lassú kilégzéssel zárja a gyakorlatsort.
  • Ne adja fel a próbálkozást akkor sem, ha eleinte csak a mellkasi légzés sikerül. Az ellazulás nyomán hamarosan menni fog a hasi légzés is.
  • Lélegezzen tovább ilyen módon néhány percig. Koncentráljon a hasi légzésre, valamint arra, hogy a levegő kilégzése mindig egy kicsit lassúbb legyen és tovább tartson, mint a belégzés. A légzésnek ez a természetes módja. Ne feledje, a kilégzés elnyújtása relaxál igazán.

                                  A váll ellazítása

Legközelebb, amikor felidegesíti magát, adjon egy esélyt a feszültségoldás e gyors és hatékony mód­jának. Ejtse le és lazítsa el a vállát, közben hosszú sóhajtással, lassan fújja ki a levegőt. Utána a vállát még egy kicsit lejjebb eresztve fokozatos, mély hasi légzéssel vegyen nagy lélegzetet. Egy-két pillanatig maradjon így, majd engedje föl a vállát, és lassan fújja ki a levegőt. Miután a váll visszaáll a természe­tes helyzetébe, a légzés rögtön nyugodtabb lesz. A lényeg a lassú hasi légzés, amihez a gyakorlat után is igyekezzen tartani magát.

 



 

Comments

Popular posts from this blog

Meddôség és az ȧjurvéda II. fejezet

Ājurvéda és a pajzsmirigy