Meddôség és az ȧjurvéda II. fejezet

                                         A nôi meddôség és az ȧjurvéda


A nôi meddôség Indiȧban is egyre gyakoribb, mivel napjainkban a közép – és felsô rétegekhez tartozó fiatalok veszik ȧt a nyugati életstìlust. Ez azt jelenti ,hogy  egyre többen fognak dohȧnyozni, szeszes italokat fogyasztani, rendszeresen éjszakai bȧrokba szórakozni és ott különbözô kȧbìtószereket kiprobȧlni, valamint éhségüket napközben is kizȧrólag valamelyik amerikai fast food étteremben csillapìtani. Ezekhez plusszba tȧrsul az otthoni és a munkahelyi stress. Mivel itt a nagy vȧrosokban a nôk jelentôs része hȧzassȧg kötésük utȧn is dolgozik és sajȧt karierjük épìtésén fȧradozik. Ezȧltal Indiȧban is kitolódik a gyermekvȧllalȧs ideje,amit még megnehezìtenek a szexuȧlis úton terjedô fertôzések is.

Az ȧjurvéda a nôi nemiszervek zavarȧnak húsz fajtȧjȧt ismeri. Ezeknek a legfôbb jellemzôi a következôk: 

   Vayu : Oka az olyan ételek és italok fogyasztȧsa,amelyek növelik a levegô és étermeglétét a szervezetben. A megnövekedett Vata a genitȧliȧkban gyûlik össze.Ezȧltal okoz kimerültséget,a menstruȧció fȧjdalmassȧ vȧlik,a mennyisége csökken,vaginȧlis érzékenységet okoz.

   Pitta: A megnövekedett Pitta, azaz a tûz eleme a nemi szervekben gyûlik össze és ott égetô érzést. lȧzat, gyulladȧst okoz. A menstruȧció kékes,sȧrgȧs,feketés szinû less.

   Kapha :halvȧny és nyúlós ,ragadós menstruȧció,hideg érzettel,viszketéssel kisérve.

   Tridosha:  Ha mindhȧrom dosha túlmûködik,a tünetekpedig mindhȧrom doshȧra jellemzôek lesznek.

   Sasrija (Menstruȧciós vér ) A túl  sok Pitta megnövekedett       vérzést okoz.

   Arajaska ( Méh,vér ):A megnövekedett mennyiségû Pitta gyengeséget, sorvadȧst okoz a genitȧliȧkban,

   Acharana : a nem megfelelôen tisztȧn tartott genitȧliȧk viszketést okoznak ezeken a területeken és mértéktelen vȧgyat a férfiak irȧnt. Ezt a Vata túlmûködése okozza.

    Aticharana: A túlzȧsba vitt szexuȧlis élet megnöveli a Vata doshȧt, ami zsibbadȧst,puffadȧst és fȧjdalmat okoz a nemi szervben.

    Prak-charana A túl fiatalon elkezdett nemi élet is fokozza a Vata  dosha múködését, ami hȧt-,lȧgyék-,derék és csìpôfȧjdalmakat okozz A Kapha a nemi szervekben halmozódik fel , éles fȧjdalmat és megnövekedett nyȧlkȧt okoz.

Pari- pluta : azoknak a pitta nôknek,akik elnyomjȧk a tüsszentést  és a böfögést  a szexuȧlis aktus sorȧn , megnövekszik a Pitta és a vata a szervezetünkben, és korai orgazmust okoz.

Uda –vartani (dysmenorrhea): a természetes kivȧlasztȧs elnyomȧsa felfelé a vatȧt a genitȧliȧk felôl, mely fȧjdalmas és nehéz menstruȧciót eredményez.

Karnini : túlzott erôlködés a vajúdȧs alatt,ilyenkor a magzat blokkolja a vata doshȧt , ami ennek eredményeként kapha-val és vérrel keveredik. és hatȧsȧra polipok alakulnak ki,amelyek megzavarjȧk a menstruȧciót.

Putraghni:  a menstruȧció vagy a pete morbiditȧsa növeli a vatȧt ,mely a magzat elhalȧsȧt okozza

Antar-mukhi: a túlevés utȧni, nem egészséges pózban végzett szexuȧlis élet blokkolja a vata és az étel normȧlis útjȧt, mely vaginȧlis deformìtȧst okoz ,illetve vata tipusú izom –és csontbetegségeket. A vagina érzékeny less,ami megnehezìti a bahatolȧst

Suchi- mukhi: Ha az anya méhszȧrassȧgtól szenved a terhesség alatt,,akkor az a lȧnymagzat hüvelyére is hatȧssal less.

Shushka  Yoni  : a természetes kivȧlasztȧs elnyomȧsa  a szexuülis élet alatt fȧjdalmas székelést , vizelési nehézséget, hüvelyszȧrazssȧgot okoz.

Vamini: nem egészséges, ha a sperma bent marad a méhben, és csak 6-7 nap utȧn tȧvozik, fȧjdalommal vagy fȧjdalom nélkül ürül ki. Ezt is a megnövekedett Vata okozza.

Sandhi:amikor a Vata tipusú genetikai probléma miatt elpusztul a magzat, vagy a leȧnygyermek mellek nélkül jön vilȧgra.

Mahayoni: nem kényelmes szexpóz, mert a kényelmetlen ȧgyon végezve a Vata dosha megnövekedik. Ezȧltal a méh kitȧgul és ìzületi és lȧgyékfȧjdalom a következménye.






 






Comments

Popular posts from this blog

Szorongó érzésed van? Gyakran félsz? Rendszeresen kitör Rajtad a pȧnik? Itt az ȧjurvédikus vȧlasz,hogy mit tegyél ennek leküzdésére!

Ājurvéda és a pajzsmirigy