Ājurvéda és a pajzsmirigy

 

Netȧn szenved Ōn az alábbiak valamelyikében?

·       Fáradtság,

·       Súlygyarapodás

·       Súlycsökkenés vagy csökkent étvágy

·       Depresszió

·       Gyenge memória,

·       Izommerevség

·       A koncentráció hiánya

·       Székrekedés

·       Szabálytalan szívverés

·       Menstruációs problémák

·       Izomláz

·       A hideg intoleranciája.

Ha ezekre a tünetek egyikére vagy többre  is igen a válasza, akkor nagyvalószìnéggel Ōn pajzsmirigy -működési zavarban szenvedhet.

Mi a pajzsmirigy?

A pajzsmirigy (latinul glandula thyreoidea) a nyak elülső részén, a gége előtt elhelyezkedő, kétlebenyes belső elválasztású mirigy. Mikroszkóposan 0,2–1 mm átmérőjű, gömb alakú follikulusokből áll, melynek falát follikuláris (és kisebb mértékben parafollikuláris sejtek alkotják. Kívülről kétszer két mellékpajzsmirigy kapcsolódik hozzá.

A pajzsmirigy elsődleges feladata az anyagcsere sebességét és a gyerekek fejlődését szabályozó pajzsmirigyhormonok (tiroxin és trijód-tironin), valamint a kalciumháztartást reguláló kalcitonin termelése. A pajzsmirigyhormonok szintézisét

Az agyalapi mirigy elülső részében keletkező pajzsmirigyserkentő hormon szabályozza (azét pedig

A hipotalamusz

tireotropinfelszabadító hormonja).

Ājurvéda és a pajzsmirigy

Az ájurvédában a pajzsmirigy a Vishuddi csakra közelében található (a torok területén), és Pitta és KaphaDesha alkotja. A pajzsmirigy a tűzenergia (Agni) központja, és funkciói a pszichés és szomatikus növekedés stimulálása, hormonok kiválasztása, az anyagcsere egyensúlya és a testi funkciók ellenőrzése. A pajzsmirigy gyorsan reagál az ingerekre és a stresszre, és nagyon érzékeny mirigy

 

A pajzsmirigy rendellenességei

A pajzsmirigy rendellenességeit a stressz, a genetika, a jódhiányhoz vezető rossz táplálkozás és az immunrendszer zavarai okozhatják.

 

A pajzsmirigy meghibásodása két fő feltételt okoz.

Az első állapot a pajzsmirigy túlműködése, amelyet pajzsmirigy túlműködésnek neveznek. A pajzsmirigy túlműködése pajzsmirigy -gyulladást (Hashimoto -kór), többcsomós golyvát és Graves -betegséget (diffúz toxikus golyva) okozhat. A hyperthyreosisnak olyan tünetei vannak, mint a szorongás, az álmatlanság, az irritáció, a félelem, a magas vérnyomás, az izomgyengeség, az energiahiány, a gyors szívverés, a hő intolerancia és a hasmenés.

 

A második rendellenesség a pajzsmirigy alulműködése, amelyet hipotireózisnak neveznek.

A hypothyreosis három típusra oszlik:

Elsődleges (a pajzsmirigyből származik),

Másodlagos (az agyalapi mirigyből származik,

Harmadlagos (a hypothalamusból származik).

 

A hypothyreosis tünetei közé tartozik a szokatlan súlygyarapodás, ödéma, fáradtság, étvágytalanság, székrekedés, vérszegénység, izommerevség, szaglás és ízlelés nehézségei, valamint hideg és nyirkos bőr. Amikor az Agni túl alacsony lesz, az anyagcsere lelassul a hormonok csökkent szekréciója miatt. A fenti tünetek a súlyosbodott KaphaDosha -ra jellemzőek.

 

Hogyan segìthet az ȧjurvéda

Az allopátiás gyógyászatban (nyugati orvoslás) a pajzsmirigy -rendellenesség diagnosztizálása után egész életen át gyógyszert kell szednie a betegnek. Az ȧ

yurveda esetében azonban a gyógynövényes kezelések, az étrend és az életmód, valamint az ájurvédikus gyógynövények alkalmazása (a nyugati gyógyszerekkel együtt) megállíthatja ennek a betegségnek a további előrehaladását. Ezek az ájurvédikus kezelések segítik a hormonok megfelelő kiválasztását, ugyanakkor ösztönzik a tápanyagok megfelelő felszívódását. A pránajáma és a jóga gyakorlata megnyugvást és ellazulást teremt, míg a gyógynövényes kezelések enyhítik és kontrollálják a stresszt, amely úgy tűnik, hogy jelentős mértékben hozzájárul a pajzsmirigy diszfunkcióhoz. Az ájurvédikus kezelések erősítik az immunrendszert, és megnyitják a szervezet csatornáit, amelyek szabályozzák az egészséges anyagcserét

 

A pajzsmirigy állapotának kezelése

 

Az étrend nagyon fontos. Az alábbiakban néhány táplálkozási tipp található a problémás pajzsmirigy kezelésére:

Együnk friss és egészséges ételeket.

Igyunk sok friss, tiszta vizet.

Kerüljü a sült ételeket, az erős ízű ételeket vagy a nagyon forró vagy nagyon hideg ételeket.

Kerüljük a stimulánsokat: például kávét, csokoládét, teát, joghurtot, ecetet, húst.

Törekedjünk az ajánlott napi multivitamin- és ásványianyag -adagokat a táplálkozási igényeknek megfelelôen kielégíteni.

Ajȧnlott a zöld mung bab, uborka, árpa, rizs és kókuszolaj.

Szintén előnyös a forró gyömbér tea bazsalikomlevéllel és borsmentȧval.

Kerülje a dohányzást, az alkoholt és a délutáni alvást.

Testalkatától függően sok ayurvédikus gyógynövény használható, és ezt megbeszélheti ayurvédikus orvosával. Trikatu, Triphala, Jatarnamshi, Trijata, Shilajit, Shankapushpi és Brahmi csak néhány ayurvédikus gyógynövény közül, amelyek előnyösek lehetnek a pajzsmirigy számára, és természetesen még sok más nem szerepel ebben a cikkben.

 

A Panchakarma néven ismert méregtelenítés egy ájurvédikus kezelés, amely nagyon előnyös, és a Nasya (orrkezelés), a Dhara a Vishudda csakra felett és a Shirodhara nagyon hatékony pajzsmirigy -kezelésekre.

 

Az olyan légzőgyakorlatok, mint az Ujjaya, a Kapala Bhata és az AnulomaViloma igen hasznosak. Könnyen megtanulhatók, és minden reggel tíz -tizenöt percig gyakorolȧssal a reggeli rutinunk részeiként tehetôk.

 

Nyugodtan lépjen kapcsolatba velem, ha további információra van szüksége a pajzsmirigy megfelelő működésének fenntartásához. Az ájurvédikus gyógynövényeket és kezeléseket egyedileg készítem el Önnek a probléma típusától és súlyosságától, a dosha egyensúlyhiánytól és a testtípusától függően.

 

Comments

Popular posts from this blog

Szorongó érzésed van? Gyakran félsz? Rendszeresen kitör Rajtad a pȧnik? Itt az ȧjurvédikus vȧlasz,hogy mit tegyél ennek leküzdésére!

Meddôség és az ȧjurvéda II. fejezet