Ājurvédikus Chai
A bennünk lévô 3 Dosha kiegyenlìtôje lehet az ȧjurvédikus tea fogyasztȧsa, melyet a testtipusunknak és az évszakoknak megfelelôen fûszerezzünk
Hozzȧvalók 2 csésze teȧhoz
2 csésze vìz,2 db friss gyömbér reszelve,
6db zöld cardamom,2db fekete cardamom mag,1/2 fahéjrúd,4 szegfûszeg,4 egész
feketebors ½ kiskanȧl édeskömény,1 kiskanȧl ajovȧn,2kiskanȧl kókuszcukor,2
kiskanȧl fekete tea 2 teatasak,1 csésze zsìrszegény tej
Elkészìtése
A vizet felforralom a fûszerekkel,majd ha jól for,akkor beletesszük a
tea fûvet. 2 percig ȧllni hagyjuk,majd leszûrjük és fogyaszthatjuk.
Vata: kiegyenlìtésére a
hideg ôszi napokon és télen kevesebb ajowȧnt rakjunk bele, mivel ez hûsìt, ugyanakkor hasznȧljunk
több meleg fûszereket, mint a fahéj,a fekete bors,a szegfûszeg és a kardamom.
Pitta
tipusuak hasznȧljanak a nyȧri hôségben és a melegebb napokon több édesköményt,és gyömbért mivel ez hûsìtô hatȧsú
.
A Kapha alkatúak ügyeljenek arra, hogy tél
végén és a tavaszi napok kezdetén ,amikor a Kapha leginkȧbb felgyülemlik a
szervezetben ,akkor hasznȧljanak kevesebb tejet és több vizet illetve a cukor helyett tegyünk bele több meleget
keltô fûszereket,amiket a Vata Doshȧnȧl mȧr emlìtettem.
Comments
Post a Comment