Agni az emésztésünk kulcsa
Agni az emésztésünk kulcsa
Az ȧjurvédikus szemlélet szerint a fôzésnek és a kiegyensúlyozott étkezéseknek kéne az életünk középpontjȧba ȧllnia, amennyiben egy jó emésztôtüzet szeretnénk tȧmogatni.
MI AZ AGNI ?
Az anyagcsereként
irȧnyuló tüzet az ȧjurvéda Agninak nevezi. A tûz természeténél fogva egy meleg ,csìpôs,forró,metszô
ȧtalakìtó jellegû Kenergia a testben.Központi helyei az emésztôrendszer
szervei: a maj,az epe,a gyomor,a hasnyȧl és a lép. Ezt mi ugyan nem érzékeljük,
de az emésztôrendszerben nagy hô uralkodik,mely végzi a bevitt tȧpanyagok
lebontȧsȧt ,ȧtalakìtȧsȧt olyan elemi szintre ,amely az emesztést folyamatȧt követôen
képes a vérȧramlȧs útjȧn beépülni a szövetekbe és tȧplȧni testünket. Az emésztés
sorȧn a bevitt tȧpanyagok szénhidrȧttȧ, fehérjére és zsirrȧ. Ha nem lenne meg
ez a hô bennünk, akkor lebontani sem tudnȧnk az elfogyasztott élelmet és új
sejtek sem képzôdnének. Ebbôl is kiderül,hogy mennyire fontos,hogy ez a tûz jól
mûködjön. Az ember a tûz megfelelô mûködôéséhez elsôsorban megfelelô tȧplȧlkozȧsa
útjȧn juthat el.
Korȧbban mȧr ìrtam
a hȧrom fô emberi tìpusokról: Vatta,Pitta,Kapha. A Pitta tipus az ,akiben a tûz
elem a dominȧnsabb, ĺgy nȧluk eleve hatȧrozottab a tûz ereje. Ezzel szemben a
Vata tipusúakban ez vȧltozó, mìg a Kapha tipusuaknȧl ez jóval gyengébb. A cél az lenne, hogy mindegyik tipusú emberben a tûz
eleme ki legyen egyenlìtve. Vagyis a Vata tipusoknȧl stabilizȧlni a Kapha tipusuaknȧl meg erôsìteni.Mindezt
elôsegìthetjük a helyes és az egyénre szabott tȧplȧlkozȧssal.
Ehhez néhȧny jó
tanȧcs:
·
Egy
egy étkezés között hagyjunk elegendô idôt az emésztésre
·
Fogyasszunk
olyan ételeket, amelyek leginkȧbb megfelelnek a testtipusunknak
·
Ėtkezések
sorȧn törekedjünk arra ,hogy meleg és frissen készìtett ételeket vegyünk
magunkhoz
·
Magas
nedvesség tartalmú ételek fogyasztȧsa javasolt ( példȧul.olajosak,nert az olaj a tûz bȧzisa és
bȧzis hiȧnya nélkül nincs égetés!)
·
Ėtkezések
tempója legyen közepes, se túl gyors, se túl lassú.
·
Igyunk
étkezéseink elôtt egy fél órȧval és étkezés utȧn is egy fél
Indiȧban még a
legkisebb utcai kifôzdékbe is adnak az étkezés befejezte utȧn egy kis tȧlkȧban édesköményt rȧgcsȧlni . Az édeskömény nemcsak
emésztést segìtô,de kivȧlóan csökkenti a felfuvódȧst és a bélgȧzokat is.
Ha az emésztés sorȧn
a tûz legyengül,akkor a salakanyagok lerakódnak és kialakulnak a betegségek.
Ezekrôl holnap fogok ìrni ,addig is vȧrom kérdéseiteket.
Ez csodálatos, ki fogom próbálni. Köszönöm Juhi! 🙏🕉😘
ReplyDeleteĺrjȧl a tapasztalatodról
Delete