Agni az emésztésünk kulcsa

                                             Agni az emésztésünk  kulcsa


Az ȧjurvédikus szemlélet szerint a fôzésnek és a kiegyensúlyozott étkezéseknek kéne az életünk középpontjȧba ȧllnia, amennyiben egy jó emésztôtüzet szeretnénk tȧmogatni.

                                                MI AZ AGNI   ?

Az anyagcsereként irȧnyuló tüzet az ȧjurvéda Agninak nevezi. A tûz természeténél fogva egy meleg ,csìpôs,forró,metszô ȧtalakìtó jellegû Kenergia a testben.Központi helyei az emésztôrendszer szervei: a maj,az epe,a gyomor,a hasnyȧl és a lép. Ezt mi ugyan nem érzékeljük, de az emésztôrendszerben nagy hô uralkodik,mely végzi a bevitt tȧpanyagok lebontȧsȧt ,ȧtalakìtȧsȧt olyan elemi szintre ,amely az emesztést folyamatȧt követôen képes a vérȧramlȧs útjȧn beépülni a szövetekbe és tȧplȧni testünket. Az emésztés sorȧn a bevitt tȧpanyagok szénhidrȧttȧ, fehérjére és zsirrȧ. Ha nem lenne meg ez a hô bennünk, akkor lebontani sem tudnȧnk az elfogyasztott élelmet és új sejtek sem képzôdnének. Ebbôl is kiderül,hogy mennyire fontos,hogy ez a tûz jól mûködjön. Az ember a tûz megfelelô mûködôéséhez elsôsorban megfelelô tȧplȧlkozȧsa útjȧn juthat el.

Korȧbban mȧr ìrtam a hȧrom fô emberi tìpusokról: Vatta,Pitta,Kapha. A Pitta tipus az ,akiben a tûz elem a dominȧnsabb, ĺgy nȧluk eleve hatȧrozottab a tûz ereje. Ezzel szemben a Vata tipusúakban ez vȧltozó, mìg a Kapha tipusuaknȧl ez jóval gyengébb. A cél az lenne, hogy mindegyik tipusú emberben a tûz eleme ki legyen egyenlìtve. Vagyis a Vata tipusoknȧl  stabilizȧlni a Kapha tipusuaknȧl meg erôsìteni.Mindezt elôsegìthetjük a helyes és az egyénre szabott tȧplȧlkozȧssal.

Ehhez néhȧny jó tanȧcs:

·        Egy egy étkezés között hagyjunk elegendô idôt az emésztésre

·        Fogyasszunk olyan ételeket, amelyek leginkȧbb megfelelnek a testtipusunknak

·        Ėtkezések sorȧn törekedjünk arra ,hogy meleg és frissen készìtett ételeket vegyünk magunkhoz

·        Magas nedvesség tartalmú ételek fogyasztȧsa javasolt (  példȧul.olajosak,nert az olaj a tûz bȧzisa és bȧzis hiȧnya nélkül nincs égetés!)

·        Ėtkezések tempója legyen közepes, se túl gyors, se túl lassú.

·    Igyunk étkezéseink elôtt egy fél órȧval és étkezés utȧn is egy fél

Indiȧban még a legkisebb utcai kifôzdékbe is adnak az étkezés befejezte utȧn egy kis tȧlkȧban  édesköményt rȧgcsȧlni . Az édeskömény nemcsak emésztést segìtô,de kivȧlóan csökkenti a felfuvódȧst és a bélgȧzokat is.

Ha az emésztés sorȧn a tûz legyengül,akkor a salakanyagok lerakódnak és kialakulnak a betegségek. Ezekrôl holnap fogok ìrni ,addig is vȧrom kérdéseiteket.

 

Comments

  1. Ez csodálatos, ki fogom próbálni. Köszönöm Juhi! 🙏🕉😘

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

A hajhullȧs ȧjurvédikus kezelése

Dhanvantari az ȧjurvéda védô Istene

Szorongó érzésed van? Gyakran félsz? Rendszeresen kitör Rajtad a pȧnik? Itt az ȧjurvédikus vȧlasz,hogy mit tegyél ennek leküzdésére!